Coronavirus: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
Door het coronavirus derven veel zelfstandig ondernemers, onder wie zzp’ers, inkomsten. Het kabinet ondersteunt hen met een tijdelijke regeling, tot (vooralsnog) 1 juni 2020. Deze regeling, de Tozo-regeling, is bedoeld voor ondernemers met financiële problemen en wordt uitgevoerd door gemeenten.
De contouren voor deze regeling zijn op 17 maart j.l. geschetst in een brief aan de Tweede Kamer. Op 25 maart 2020 verwacht het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer details bekend te maken. De regeling zelf is dan nog niet actief maar er kan wel aanspraak worden gemaakt op een voorschot.
Hieronder staat wat we al weten.
Wat houdt de regeling in?
Er zijn twee vormen van ondersteuning mogelijk:
- de gemeente biedt voor maximaal 3 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum
- of de gemeente verstrekt een lening voor bedrijfskapitaal.
De regeling is gebaseerd op de Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Echter er wordt geen levensvatbaarheidstoets toegepast waardoor snelle behandeling van de aanvraag mogelijk is;
Levensondersteuning
- er wordt binnen 4 weken voor een periode van maximaal 3 maanden inkomensondersteuning voor levensonderhoud verstrekt en is afhankelijk van de huishoudsituatie met maximaal (+/-) 1500,00 euro netto per maand.
- de ondersteuning voor levensonderhoud is een aanvulling op het inkomen, geen vast te ontvangen bedrag.
- de ondersteuning voor levensonderhoud hoeft niet te worden terugbetaald en er is geen sprake van vermogens- of partnertoets.
Bedrijfskapitaal
- er wordt binnen 4 weken een bedrijfskapitaal in de vorm van een lening verstrekt van maximaal 10.157 euro.
- bij de lening voor bedrijfskapitaal wordt een mogelijkheid tot uitstel van aflossingsverplichting opgenomen en zal een lagere rente gelden dan gebruikelijk.
Wie kan er aanspraak maken?
De extra ondersteuning is bedoeld voor in Nederland gevestigde zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen komen, aantoonbaar door de coronacrisis.
De regeling is van toepassing als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- in Nederland gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot en met de pensioenleeftijd;
- woonachtig en regelmatig verblijvend in Nederland;
- Nederlander of daarmee gelijk gesteld;
- de bedrijfsactiviteiten of het zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgevoerd;
- voldoet aan de wettelijke eisen van een bedrijf en ondernemer, waaronder een inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
- de onderneming is gestart vóór 1 januari 2020 en voldoet aan het urencriterium van minimaal 1225 uur vanaf 1 maart 2019 in het eigen beroep of zelfstandig beroep.
Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om je alleen te melden bij financiële problemen. Zo moet worden voorkomen om onbedoeld gebruik te maken van publieke middelen en wordt de druk weggehaald op de uitvoering van de regeling.
Hoe kan de regeling worden aangevraagd?
Gemeenten kunnen aanvragen in behandeling nemen, maar kunnen nog niet beschikken (zoals dat heet met een mooi woord). Gemeenten kunnen zzp’ers alvast ondersteunen in afwachting van de regeling in de vorm van een voorschot. Hiervoor wordt de voorschotbepaling uit de Participatiewet (artikel 52 P-wet) worden gebruikt. De grondslag voor de regeling ontstaat in dit geval met terugwerkende kracht.
De aanvraag zelf doe je bij de gemeente waar je staat ingeschreven als woonadres, dus niet het adres waar het bedrijf staat ingeschreven. Voor de aanvraag maken gemeenten gebruik van het bestaande aanvraagformulier, de inschrijving KVK, kopie ID-bewijs, kopie van bankafschriften en bestaande beschikkingen en brieven. Daarnaast worden er vragen gesteld over het huishouden, de onderneming en vast lasten per maand.
Belangrijk bij de aanvraag is om te zorgen dat de administratie tot heden is bijgewerkt zodat een aanvraag sneller kan worden behandeld door gemeente. Er kan gevraagd worden om de laatst bekende cijfers van de afgelopen maanden.
Wanneer gaat de regeling in?
De regeling gaat met terugwerkende kracht in op 1 maart 2020. Echter de procedures met betrekking tot deze regeling worden nog uitgewerkt, dit kan enkele weken duren. Wel heeft een aantal Nederlandse gemeenten ondernemers de mogelijkheid gegeven om de Tozo-regeling aan te vragen en een voorschot toe te kennen.
Kom je in de financiële problemen in bijvoorbeeld mei? Dan kan ook nog in mei de Tozo-regeling worden aangevraagd. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 juni 2020.